Voorschoten aardgasvrij
De gemeente Voorschoten bereidt zich voor op de toekomst. Een aardgasvrij Voorschoten in 2050. Een van de uitdagingen tot dan is om de gemeente CO₂-neutraal te maken. Dat betekent dat we uiteindelijk in alle huizen en kantoren in de gemeente geen aardgas meer willen gebruiken en gaan overstappen op duurzame alternatieven. Het overstappen van aardgas op een andere duurzame warmtebron in Voorschoten gebeurt niet van de ene op de andere dag. Ook is niet in elke buurt in Voorschoten dezelfde oplossing mogelijk. We werken op verschillende manieren aan het verduurzamen van de woningen. Hier leest u welke projecten w op dit moment uitvoeren.
Transitievisie warmte
De gemeente schreef in 2021 een globaal plan waarin staat hoe Voorschoten in de toekomst van aardgas gaat overstappen op duurzame warmte: de transitievisie warmte. Het hoofddoel van die visie is: de gemeente Voorschoten is in 2050 CO₂-neutraal. In de transitievisie warmte staat, op basis van wat we nu weten, hoe en op welke voorwaarden we dat doel willen bereiken. De transitievisie warmte is opgesteld samen met partners en bewoners.
Lees meer over de Transitievisie warmte.
Project: uitvoeringsplannen per wijk
Om alle woningen in Voorschoten uiteindelijk te verduurzamen en los te koppelen van aardgas, maken we voor elke wijk, buurt of cluster huizen die bij elkaar passen een uitvoeringsplan. Hierin komt per wijk, buurt of cluster te staan welke opties er mogelijk zijn, wat woningeigenaren zelf kunnen doen en welke ondersteuning zij daarbij krijgen.
Het eerste uitvoeringsplan is klaar. Dat is voor de Krimwijk. De gemeente nam hiervoor het initiatief en werkt veel samen met bewoners. Zo hebben we een plan dat past bij de wijk. Er zijn verschillende momenten georganiseerd waarop de gemeente en woningeigenaren in gesprek zijn gegaan. Ook voerden we woningscans uit.
- Lees hier het uitvoeringsplan Krimwijk
- Lees meer over het project uitvoeringsplan Krimwijk op het platform Voorschoten voor Duurzaamheid.
- Er is ook een lijst gemaakt met veel gestelde vragen en antwoorden over de Krimwijk.
Project: WarmtelinQ in Voorschoten
Uit onderzoek van de gemeente bleek dat de warmte van WarmtelinQ in grote delen van Voorschoten een optie kan zijn als bron voor een warmtenet (een gezamenlijk warmtesysteem). WarmtelinQ is een leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam naar onze regio brengt. Op 4 juli 2024 nam de gemeenteraad het besluit om verder te gaan met de plannen voor het aansluiten op WarmtelinQ. De gemeente sloot daarna, samen met de gemeente Leiden, een overeenkomst met Gasunie (de eigenaar van WarmtelinQ). Daarin staat dat Gasunie een aftapmogelijkheid op de WarmtelinQ-leiding wil maken, waarop Voorschoten en Leiden kunnen aansluiten.
- Lees meer over het project WarmtelinQ.
Heeft u vragen?
Bekijk de pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Stuur deze dan naar duurzaam@voorschoten.nl. Als uw vraag vaker wordt gesteld zetten wij hem bij de veelgestelde vragen. Zo heeft iedereen er wat aan!