Voorschoten maakt zich klaar voor een duurzame toekomst. Dat doen we onder andere door onze huizen en gebouwen aardgasvrij te gaan verwarmen. Om uw huis betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam te verwarmen moet dus een alternatief worden gevonden voor aardgas. 

De gemeenteraad heeft in 2021 aangegeven graag de opties voor gedeelde aansluitingen op warmte in kaart te brengen. Zodat een groep huizen of zelfs een hele wijk in Voorschoten kan worden aangesloten op een gezamenlijk warmtesysteem, ook wel warmtenet genoemd.

Warmte uit de Rotterdamse Haven 

Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat de warmte van WarmtelinQ in grote delen van Voorschoten een optie kan zijn als bron voor een warmtenet. WarmtelinQ is de leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam naar onze regio brengt. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een proces in de industrie en daar niet meer voor iets anders gebruikt kan worden. 

Aansluiten op WarmtelinQ betekent overigens dat er een warmteoverdrachtstation (WOS) in onze gemeente komt. Een WOS is een gebouw met een installatie om warmte over te dragen van een leiding van WarmtelinQ naar het warmtenet dat warmte naar de huizen brengt. De gemeente heeft een plek voor de WOS in gedachten.

Raadsbesluit: wel of geen warmte van WarmtelinQ? 

Voor de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over deze warmtebron. Gaan we aansluiten op de leidingen van WarmtelinQ? En zo ja, doen we dat dan nu of later? Of gaan we geen gebruik maken van de warmte van WarmtelinQ?

In gesprek met bewoners

Op 2 april is er in het Bondsgebouw een informatieavond voor bewoners georganiseerd. Hier is meer informatie gegeven over WarmtelinQ en zijn wensen, verwachtingen, zorgen en vragen opgehaald. Dit wordt meegenomen in de overweging van de gemeenteraad om voor of tegen te stemmen. Er zijn tijdens deze avond, en op andere manieren, veel vragen gesteld over WarmtelinQ. Die zijn we aan het beantwoorden en vullen we steeds aan. U vindt hier de antwoorden op veel gestelde vragen terug.

Welke stappen worden er nog meer gezet?

Na het raadsbesluit start de gemeente met het maken van uitvoeringsplannen. Deze plannen worden samen met bewoners gemaakt. Er wordt per wijk of buurt bepaald wat de beste optie voor aardasvrije warmte is. Dat kan warmte via een warmtenet zijn, maar ook een warmtepomp die door bewoners persoonlijk kan worden aangeschaft.

Sfeerbeeld: weiland met water