Voorschoten maakt zich klaar voor een duurzame toekomst. Dat doen we bijvoorbeeld door onze huizen en gebouwen aardgasvrij te gaan verwarmen. Om uw huis betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam te verwarmen moet dus iets anders worden gevonden voor aardgas. 

De gemeenteraad gaf in 2021 aan graag de opties voor gezamenlijke aansluitingen op warmte in kaart te brengen. Zodat een groep huizen of zelfs een hele wijk in Voorschoten kan worden aangesloten op een gezamenlijk warmtesysteem, ook wel warmtenet genoemd.

Warmte uit de Rotterdamse haven 

Uit onderzoek van de gemeente bleek dat de warmte uit WarmtelinQ in grote delen van Voorschoten een optie kan zijn als bron voor een warmtenet. WarmtelinQ is de leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam naar onze regio brengt. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een proces in bijvoorbeeld de industrie en daar niet meer voor iets anders gebruikt kan worden. 

Aansluiten op WarmtelinQ betekent ook dat er een warmteoverdrachtstation (WOS) in onze gemeente komt. Een WOS is een gebouw met een installatie om warmte over te dragen van de leiding van WarmtelinQ naar het warmtenet dat warmte naar de huizen brengt. De gemeente heeft twee locaties voor een WOS in gedachten. Bij de veelgestelde vragen kunt u deze op een kaart zien. Daar zijn ze met een gele rand aangegeven.

Raadsbesluit: verder gaan met WarmtelinQ 

De gemeenteraad wilde voor de zomer van 2024 een besluit nemen over de aansluiting op WarmtelinQ. Gaan we aansluiten op deze leidingen of niet? En zo ja, doen we dat dan nu of later? Of gaan we helemaal geen gebruik maken van de warmte van WarmtelinQ? Op 4 juli 2024 nam de gemeenteraad het besluit om verder te gaan met de plannen voor het aansluiten op WarmtelinQ.

In gesprek met bewoners

Op 2 april was er daarom in het Bondsgebouw een informatieavond voor bewoners. Tijdens deze avond kregen zij meer informatie over WarmtelinQ en konden hun wensen, verwachtingen, zorgen en vragen uiten. Die werden meegenomen in de overweging van de gemeenteraad om voor of tegen te stemmen. Er zijn tijdens deze avond, en op andere manieren, veel vragen gesteld over WarmtelinQ. De antwoorden op veelgestelde vragen staan op een aparte pagina. We blijven deze aanvullen.

Sfeerbeeld: weiland met water
Wat zijn de volgende stappen?

De volgende stap is het maken van uitvoeringsplannen. Deze plannen worden samen met bewoners gemaakt. In de komende jaren wordt er per wijk, buurt of cluster (woningen die goed bij elkaar passen) bepaald wat de beste optie voor aardgasvrije warmte is. Dat kan warmte via een warmtenet zijn, maar ook een warmtepomp die door bewoners zelf kan worden aangeschaft. In beide gevallen is isoleren ook een belangrijke stap; want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. 

In 2021 is er al gekeken naar de verschillende opties om over te stappen van aardgas op duurzame verwarming in de eerste transitievisie warmte voor Voorschoten. Welke oplossing past het beste voor welk type huizen? Waar past verwarming met een warmtenet goed en waar is een warmtepomp misschien beter? Begin juli 2024 is een update van die transitievisie warmte gemaakt en door de gemeenteraad vastgesteld. In die versie 1.1 zijn de woningen en gebouwen in Voorschoten iets anders ingedeeld: in de eerste visie ging dat volgens de wijkindeling van het CBS, nu is gekeken welke woningen en gebouwen het beste bij elkaar passen. 

Een warmtenet in mijn buurt en wat is dan de planning?

Veel inwoners willen graag weten of er in hun buurt plannen zijn voor een warmtenet en wat dan de planning is. Voor alle gebouwen in Voorschoten is onderzocht wat, met de kennis van nu, waarschijnlijk de beste oplossing is om duurzaam te verwarmen. Gebouwen met een vergelijkbare oplossing vormen samen een warmtecluster. U kunt deze clusters zien op de Warmteclusterskaart. Daar staat ook een richtjaar voor wanneer gebouwen kunnen overstappen. 

Klik hier voor de clusterkaart in hoge resolutie

In sommige warmteclusters lijkt een warmtenet de beste oplossing, in andere clusters is dit een eigen warmtepomp. Of een warmtenet ook overal op die geplande plekken en er in die jaren komt, is nog lang niet zeker. Daarvoor moeten we nog veel stappen zetten en meer onderzoek doen. De gemeente gaat per warmtecluster uitvoeringsplannen maken, samen met de bewoners van die buurten. Daarbij kunnen gebouweigenaren zelf ook kiezen of zij willen aansluiten op een warmtenet of iets anders doen, als zij een even duurzaam alternatief hebben. 

De oplossingenkaart is een gedetailleerdere kaart met oplossingen om duurzaam te verwarmen. Daarbij staat aangegeven waar een warmtenet of warmtepomp de beste oplossing lijkt, maar ook wanneer we dat nog niet helemaal zeker weten. De gemeente blijft dit onderzoeken. 

Als er ‘warmtenet’ staat, dan denken we dat dit ook in de toekomst de beste oplossing blijft voor bewoners. Als er ‘warmtenet, tenzij…’ staat, dan is een warmtenet daar nu voor bewoners de beste keuze. Maar als de wereld verandert, moeten we hier opnieuw naar kijken. Dan kan het zijn dat een warmtepomp daar dan toch beter geschikt blijkt te zijn. 

Andersom is dat ook zo. Als er alleen ‘warmtepomp’ staat, dan denken we dat dit ook in de toekomst zo zal blijven. Als er ‘warmtepomp, tenzij…’ staat, dan houden we de ontwikkelingen extra scherp in de gaten. Toch kunt u in die gebieden u al wel zelf aan de slag met een warmtepomp. Als in de toekomst blijkt dat een gezamenlijk warmtenet daar toch beter is, dan is uw warmtepomp inmiddels al aan vervanging toe. U kunt dan kiezen om over te stappen op het warmtenet, op het moment dat het u uitkomt, of u kunt dan een nieuwe warmtepomp kopen. Ook andere stappen die u nu al zet, bijvoorbeeld het beter isoleren van uw huis, zullen niet voor niets zijn. Hier blijft uw energierekening lager door. 

De groene gebieden zijn vooral nieuwbouwwoningen en deze zijn al aardgasvrij.

Noord-Hofland 

De eerste wijk die op een warmtenet kan overstappen is Noord-Hofland. Noord-Hofland ligt tegen Leiden-Zuidwest aan en er liggen kansen voor deze wijken samen. Voor Noord-Hofland zou de overstap op zijn vroegst in 2030-2032 klaar kunnen zijn. Zo snel als mogelijk zullen de gesprekken van de gemeente met de inwoners van Noord-Hofland starten. Er moeten eerst nog wat dingen worden uitgezocht. Er is wel afgesproken, ook met de gemeenteraad, dat er altijd veel aandacht zal zijn voor communicatie. We houden u dus zo goed mogelijk op de hoogte en we gaan graag het gesprek met u aan. Samen kunnen we nadenken hoe we Noord-Hofland het beste aardgasvrij kunnen krijgen met een warmtenet. Bekijk ook de pagina Een warmtenet in mijn buurt?

Warmteoverdrachtstation en t-stuk

Twee locaties

Met het besluit van de gemeenteraad (van 4 juli 2024) zijn ook twee locaties in de buurt van de Hofweg gereserveerd. Daar zou een warmteoverdrachtstation kunnen komen. Dat is, zoals de naam al aangeeft, nodig om de warmte van de WarmtelinQ-leiding over te dragen op de lokale leidingen van het warmtenet, die er in Voorschoten kunnen komen. Daar kan dan ook een installatie komen die warmte maakt als het koud is of bij noodgevallen. Kijk bij Veelgestelde vragen om de locaties te bekijken.

Aftapmogelijkheid

De gemeente sloot in juli 2024, samen met gemeente Leiden, een overeenkomst met Gasunie over een zogeheten ‘T-stuk’. Daarin staat dat Gasunie een aftapmogelijkheid op de WarmtelinQ-leiding wil maken, waarop Voorschoten kan aansluiten. Gasunie is de eigenaar van WarmtelinQ.

Vragen en contact

Heeft u een vraag? Kijk bij Veelgestelde vragen over duurzaam wonen en Veelgestelde vragen over WarmtelinQ. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u een e-mail sturen naar duurzaam@voorschoten.nl.