Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie bestaat uit het college van burgemeester en wethouders, de gemeentesecretaris en 3 afdelingen. Het bestuur wordt gecontroleerd door de gemeenteraad.  Gemeenteambtenaren voeren het gemeentelijk beleid uit.

College van Burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het beleid van de gemeente. Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad, die het college controleert.

Gemeentesecretaris / algemeen directeur

De gemeentesecretaris geeft leiding aan de ambtelijke organisatie. Als eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders is hij verantwoordelijk voor de verbinding tussen de ambtelijke organisatie en bestuur en de maatschappelijke opgaven.

Ambtelijke organisatie

Gemeente Voorschoten heeft per 1 januari 2025 een nieuwe organisatiestructuur waarin drie afdelingen centraal staan. Dienstverlening, Bedrijfsvoering en Bestuur.

Organogram

Dienstverlening

  • Team KCC/Burgerzaken
    - KCC
    - Burgerzaken
  • Team Openbare ruimte
    - Buitendienst
    - Beheerders
  • Sociaal Service team
    - Uitvoering Sociaal domein
  • Team OOV / VTH
    - Openbare Orde en Veiligheid
    - Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Bedrijfsvoering        

  • Team Werkbeleving
    - HR
    - Facilitair
    - Vastgoed
  • Team Kernsupport
    - Financiën
    - JZ
    - Inkoop                                                    

Bestuur                             

  • Team Beleid
    - Ruimtelijk / Sociaal
  • Team Projecten
    - Agendakamer
    - Ondersteuning
    - Communicatie        

Beschrijving van de organisatie

De organisatie van de gemeente Voorschoten is zo ingericht dat de afdelingen Dienstverlening, Bedrijfsvoering en Bestuur elk gericht zijn op de specifieke klant die zij bedienen. Deze klantgerichtheid is het specialisme van elke afdeling. De focus op specifieke klantgroepen zorgt voor overzicht en rust in de organisatie en draagt bij aan kwaliteitsverbetering en efficiëntie.

Onze kernwaarden - vertrouwen, verantwoordelijkheid, betrokkenheid en plezier - vormen de basis van onze organisatiecultuur. We streven ernaar een professionele en zakelijke werkomgeving te creëren, terwijl we de goede aspecten van onze informele en familiaire cultuur behouden.

Om deze klantgerichtheid en kernwaarden effectief te realiseren, is een duidelijke en efficiënte opbouw van de organisatie essentieel. 

Alle werkzaamheden zijn gericht op het ondersteunen en faciliteren van het college van B&W. Participatie speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de plannen. De opbouw van de ambtelijke organisatie weerspiegelt die van de bestuurlijke organisatie. 

Opbouw van de organisatie

Dienstverlening

De afdeling Dienstverlening fungeert als het eerste aanspreekpunt voor inwoners, bedrijven en instellingen. Zij onderhoudt de eerste contacten met deze doelgroepen en is verantwoordelijk voor het leveren van hoogwaardige diensten en producten. De teams binnen deze afdeling streven naar een uitstekende gastvrijheidsbeleving en zorgen voor een hoge klanttevredenheid.  Daarnaast werkt de afdeling Dienstverlening nauw samen met andere afdelingen om een integrale benadering van dienstverlening te waarborgen en draagt zij bij aan de verbetering van de kwaliteit van de gemeentelijke services.

Bedrijfsvoering

De afdeling Bedrijfsvoering speelt een essentiële rol in het ondersteunen en faciliteren van de interne organisatie bij de uitvoering van primaire processen en het realiseren van de organisatiedoelen. De afdeling is verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling van de organisatie op de korte, middellange en lange termijn. Dit omvat onder andere het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het beheren van financiën, ICT en HR, en het bevorderen van een efficiënte en effectieve werkomgeving. 

De afdeling Bedrijfsvoering richt zich op het creëren van een ondersteunende en stimulerende werkomgeving, waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. De proactieve houding van de afdeling zorgt ervoor dat de organisatie wendbaar blijft en kan inspelen op interne en externe veranderingen.

Bestuur

De afdeling Bestuur vertaalt lokale, regionale en landelijke maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken in strategische adviezen, projecten, beleid en uitvoeringsplannen. De afdeling is primair verantwoordelijk voor het ontwikkelen van kaderstellend en operationeel beleid en de uitvoering van projecten. 

Kaderstellend beleid legt de algemene richtlijnen, kaders en doelstellingen vast voor een specifiek beleidsgebied, met een breed en strategisch karakter en langetermijnperspectief en relatief veel beleidsvrijheid. Operationeel beleid vertaalt deze kaders naar concrete maatregelen en acties, met een gedetailleerde en praktische aanpak gericht op de dagelijkse uitvoering met relatief weinig beleidsvrijheid. Kaderstellend beleid biedt de richting en randvoorwaarden, terwijl operationeel beleid de specifieke implementatie regelt. Samen zorgen ze voor een effectieve beleidsvoering door strategische doelen te koppelen aan praktische uitvoering.