Transitievisie warmte

De gemeente schreef in 2021 een globaal plan waarin staat hoe Voorschoten in de toekomst van aardgas gaat overstappen op duurzame warmte: de Transitievisie warmte. Het hoofddoel van die visie is: de gemeente Voorschoten is in 2050 CO₂-neutraal. Dat is een opdracht van de Rijksoverheid die elke gemeente moet uitvoeren. In 2021 stelde de gemeenteraad van Voorschoten de Transitievisie warmte 1.0 vast. In 2024 gevolgd door de Transitievisie warmte 1.1, In deze documenten staat, op basis van wat we nu weten, hoe en op welke voorwaarden we het doel willen bereiken. Op zijn minst elke vijf jaar komt er een aangepaste Transitievisie warmte op basis van het nieuwste rijksbeleid, de nieuwste innovaties, technische en financiële kennis. 

Per buurt staat aangegeven wat de meest logische duurzame warmtebronnen zijn om op over te stappen. Ook staat erin wanneer - tussen nu en 2050 - een buurt dat zou kunnen doen. Daarbij bekeken we ook per buurt of een tussenoplossing een goed idee is, zoals woningisolatie, energie besparen of overstappen op een hybride warmtepomp (die verbruikt een stuk minder aardgas). 

Uitgangspunt is dat we alleen werken aan oplossingen waar we achteraf geen spijt van krijgen. Die gaan we de komende jaren per wijk, of groep woningen die bij elkaar passen, verder uitwerken in concretere uitvoeringsplannen. Inmiddels zijn we in de eerste wijk aan de slag gegaan: de Krimwijk. 

Participatie 

De gemeente kon en wilde de warmtevisie niet alleen maken en vroeg daarom inwoners, ondernemers, woningcorporaties, organisaties en andere partners om mee te denken. Ruim 600 inwoners deelden hun mening en ideeën. Deze gebruikten we voor het eerste stappenplan tot 2050.

Ruim 575 inwoners vulden de vragenlijst  over de Transitievisie warmte. De inwoners gaven aan wat zij hierbij belangrijk vinden, welke vragen zij hebben en wat voor hen belangrijke voorwaarden zijn voor de oplossing. Vervolgens organiseerden we een werkplaats voor ruim 75 inwoners. Daar gingen we dieper in op wat er per buurt mogelijk is en hoe de route er tot 2050 uit zou moeten zien.

Lees de samenvatting van alle opgehaalde ideeën en het stappenplan.

Update 

De Transitievisie warmte passen we aan als dat nodig is en dat doen we minimaal elke vijf jaar. Bijvoorbeeld als er nieuwe inzichten of, verbeterde technieken zijn of als de prijzen veranderd zijn. Dat herhalen we tot 2050 totdat de hele gemeente aardgasvrij is. In 2024 stelde de gemeenteraad de Transitievisie warmte 1.1 vast. In deze verbeterde visie maken we groepen van woningen per type woning, in plaats van volgens de buurtindeling van het CBS, zoals in de eerste transitievisie warmte. Ook kijken we nog preciezer naar welke warmteoplossing het beste bij welke groep woningen past.