Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?
Deel uit maken van de samenleving en meedoen is voor veel mensen belangrijk. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bijvoorbeeld omdat u door een beperking, ziekte of uw leeftijd niet alles zelf kunt doen. Hier leest u meer over de Wmo en de werkwijze.
Samen onderzoeken wat écht nodig is
Vaak zijn oplossingen heel dichtbij. Meestal kunnen familie, vrienden, kennissen en buren de hulp geven die nodig is. De gemeente kan u ook doorsturen naar een welzijns- of vrijwilligersorganisatie. En soms kunt u zelf iets kopen of lenen dat uw dagelijks leven wat makkelijker maakt. Lukt het écht niet om uw problemen op die manier op te lossen? De gemeente kijkt dan samen met u of hulp via de Wmo nodig is. Daarvoor heeft de gemeente eerst een gesprek met u. Dat gesprek wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd.
Tijdens het gesprek gaat het onder andere over:
- uw persoonlijke situatie
- wat u zelf al heeft gedaan om de problemen op te lossen
- wat u zelf nog kunt doen
- wat mensen om u heen voor u kunnen doen
- Het kan prettig zijn als er nog iemand aanwezig is bij dit gesprek. Vraag daarom gerust een familielid, vriend of kennis bij dit gesprek. U kunt ook de hulp inroepen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Hulp voor wie dat echt nodig heeft
Bij het leveren van hulp via de Wmo let de gemeente op de kosten. Dat betekent dat zij niet alle problemen kan oplossen. Sommige problemen of beperkingen moet u helaas accepteren. Hoe vervelend dat ook is. Maar de gemeente helpt u wel om zoveel mogelijk verder te kunnen met uw dagelijks leven. Met hulp en zorg die écht nodig is. Wilt u de gemeente vragen om hulp bij uw dagelijks leven? Doe dan een Wmo-melding.