Voorschoten hoopt op snelle start Limes Bubble Barrier

Uit het onlangs afgeronde haalbaarheidsonderzoek, blijkt dat de  Limes Bubble Barrier een goede methode is om plastics uit het water te halen en technisch uitvoerbaar is. Dit betekent in dat de realisatiefase nu mogelijk gemaakt moet worden. De kosten zijn begroot. Om het financieringsmodel passend te krijgen, wordt de aankomende tijd gezocht naar nieuwe partners en alternatieve financieringsbronnen. De verwachting is dat de Stichting Coast Busters daar nog een half jaar voor nog heeft. Daarna kan de Limes Bubble Barrier, mede door de bijdrage van Voorschoten, gerealiseerd worden.

Wethouder Erika Spil (Afval en Milieu): ‘De gemeente Voorschoten trekt graag met initiatieven uit de regio op, om bewustwording voor het plastic afvalprobleem onder scholieren, toeristen, buitenlandse delegaties, bedrijven en andere belangstellenden te vergroten. Alle beetjes helpen om het plastic zwerfafval een halt toe te roepen.’

Op 16 december 2019 heeft de gemeente Voorschoten samen met andere gemeenten in het stroomgebied van Rijnland een overeenkomst ondertekend met het Hoogheemraadschap van Rijnland en Stichting Coast Busters om toe te werken naar de plaatsing van een luchtbellenscherm (Limes Bubble Barrier) dat plastic afval wegvangt bij boezemgemaal Katwijk, zodat de zee minder vervuild raakt met plastics.

Bubble Barrier

De Bubble Barrier is een buis die op de bodem van een watergang ligt. In die buis zitten gaatjes waar met een pomp luchtbellen doorheen worden geblazen. Door de opwaartse beweging van de bellen, verplaatst afval in het water zich naar de oppervlakte. Zo'n bellenscherm staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, zodat het afval naar de kant kan worden geleid. Zo is het afval makkelijk op te vissen.