Regionale Energie Strategie (RES)
Wat is een Regionale Energie Strategie (RES)?
Het kabinet presenteerde in 2019 het Klimaatakkoord. Daarin maakten een heleboel partijen afspraken om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990, en in 2050 met 95%. Dat betekent dat we in Nederland overstappen van fossiele brandstoffen als aardgas en aardolie op duurzame bronnen als zon en wind. Deze landelijke afspraken worden door dertig regio’s in Nederland vertaald naar regionale doelen en maatregelen. Iedere regio stelt hiervoor een RES op, een Regionale Energie Strategie, ook de regio Holland Rijnland, waar Voorschoten onder valt. Bij de regio Holland Rijnland zijn dertien gemeenten, de Omgevingsdienst West-Holland, Hoogheemraadschap Rijnland en de provincie Zuid-Holland aangesloten.
In een RES staan de strategische visies voor de energietransitie van de gemeenten, provincie en waterschappen uit een regio bij elkaar. Die gaan over het hele energiesysteem. Vooral over het verminderen van netcongestie (de situatie waarin er meer vraag is naar elektriciteit dan dat het netwerk kan leveren), overgaan op duurzame warmte en het opwekken van meer duurzame elektriciteit. Een RES staat niet op zichzelf: alle RES’en samen moeten ook weer op elkaar aansluiten.
Duurzaam energie opwekken
Holland Rijnland wil in 2030 1,14 TWh duurzame energie opwekken. Dit is een combinatie van energie door zonnepanelen en windturbines. In de Regionale Energiestrategie (RES 1.0) staan hiervoor doelen. Gemeenten werken samen om geschikte locaties voor zonne- en windenergie te vinden en duurzame energieprojecten op te zetten.
Holland Rijnland meldde dat we tot nu toe slechts 19% van de doelstelling voor duurzame elektriciteit realiseerden. Dit betekent dat we als regio nog een lange weg te gaan hebben om 1,14 TWh duurzame elektriciteit in 2030 te halen.
De bijdrage van Voorschoten aan het opwekken van duurzame energie
Voorschoten zet zich in om zoveel mogelijk duurzame energie via zonnepanelen op te wekken. Ruim 30% van de kleine daken in Voorschoten heeft zonnepanelen, dat is ongeveer net zoveel als in de rest van Nederland. Voor grote daken (groter dan 70 m²) ligt dit percentage echter lager: in 2023 lagen op slechts 5% van deze daken zonnepanelen. Om dit te verbeteren, gaat de gemeente eigenaren van panden met grote daken actief benaderen. Ook onderzoekt Voorschoten de mogelijkheden voor kleinschalige opwek van zonne-energie in het buitengebied (zonnevelden) of op grote parkeerterreinen (solar carports) als extra bijdrage aan de regionale duurzame energiedoelstellingen.
Voor projecten met turbines voor windenergie van meer dan 5 MW is de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk. Momenteel onderzoekt de provincie welke locaties geschikt zijn voor windmolens, waarbij gemeenten suggesties voor locaties kunnen voorstellen. Omdat een groot deel van het buitengebied van Voorschoten een beschermde status heeft, stelde Voorschoten geen locaties voor windenergie voor.
Stimulering en ondersteuning
Voor eigenaren van grote daken biedt de gemeente ondersteuning bij de aanleg van zonnepanelen, bijvoorbeeld door subsidies en advies over technische en financiële onderwerpen. In samenwerking met ondernemersverenigingen en parkmanagers stimuleert de gemeente dat bedrijventerreinen actief deelnemen aan duurzame initiatieven. Daarnaast onderzoekt de gemeente de ontwikkeling van energiehubs om samen gebruik te maken van opgewekte stroom.
Duurzame warmte voor gebouwen
Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is het inzetten van duurzame warmtebronnen zoals geothermie (aardwarmte) en restwarmte uit de Rotterdamse haven. Deze warmtebronnen kunnen worden gebruikt in een regionaal warmtenet, zodat we minder afhankelijkheid zijn van elektriciteit en traditionele verwarmingssystemen.
Projecten in Voorschoten
Voorschoten is actief betrokken bij de plannen om een regionaal warmtenetwerk op te zetten. We onderzoeken hoe we dit warmtenet kunnen inzetten om woningen in Noord-Hofland te verwarmen. Voor dit project wil Voorschoten samen met de gemeente Leiden een warmteoverdrachtsstation aanleggen dat we kunnen gebruiken als basis voor verdere uitbreidingen.
Wat dit betekent voor inwoners
Door met de regio samen te werken kunnen we de groeiende vraag naar elektriciteit deels opvangen door andere bronnen te gebruiken. Door geothermie en restwarmte te gebruiken, voorkomen we dat het elektriciteitsnet te zwaar belast wordt. Voor bewoners in wijken die op termijn worden aangesloten op dit warmtenet, betekent dit dat zij een duurzame, gezamenlijke warmtevoorziening krijgen, die minder CO₂ uitstoot.
Regionale samenwerking en toekomst
In Holland Rijnland werken gemeenten nauw samen zodat het regionale energiesysteem past bij andere opgaven, zoals woningbouw, behoud van landschap en economische groei. Door het energienetwerk flexibel en klaar voor de toekomst te maken, kunnen we deze ambities samen bereiken.
Meer informatie
In de loop van 2025 krijgt Holland Rijnland een nieuwe website met informatie voor inwoners over de voortgang en de belangrijkste ontwikkelingen in de energietransitie.
Samen werken we aan een duurzamer Voorschoten dat klaar is voor de toekomst, waar nieuwe oplossingen bijdragen aan het welzijn van onze inwoners en de omgeving. Meer informatie over de plannen van de gemeente en de regio vindt u hier.
De samenwerking binnen Holland Rijnland en de inzet van werkgroepen op deze drie gebieden biedt Voorschoten de kans om regionaal beleid en ondersteuning te ontvangen, wat helpt om de eigen duurzaamheidsdoelen te behalen.
Heeft u vragen over de RES?
Mailt u ons dan gerust op duurzaam@voorschoten.nl. We doen ons best u zo snel mogelijk te antwoorden.