Kleine attentie voor nieuwe Nederlanders op nationale naturalisatiedag

Een brief en een kleine attentie voor alle inwoners die dit jaar Nederlander zijn geworden. Daarmee viert gemeente Voorschoten op 15 december nationale naturalisatiedag. In 2024 kregen 61 jongeren en volwassenen in ons dorp het Nederlands staatsburgerschap. Zij komen uit 22 verschillende landen, van Afghanistan en Engeland tot Frankrijk en Zuid-Afrika.

De naturalisatieceremonie van 18 april jl. telde acht nieuwe Nederlanders

De naturalisatieceremonie van 18 april jl. telde acht nieuwe Nederlanders (foto: Rosalie van der Does)

Vijfmaal per jaar organiseert gemeente Voorschoten een naturalisatieceremonie. Dat is een feestelijk moment met de burgemeester, in het bijzijn van familie en kennissen. De kandidaten – van wie er velen al jarenlang in Voorschoten wonen – leggen tijdens de bijeenkomst een verklaring van verbondenheid af, waarmee ze beloven om de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. Vanaf dat moment mogen ze zich officieel Nederlander noemen. Op 21 november jl. vond de laatste naturalisatieceremonie van dit jaar plaats, goed voor 12 nieuwe Nederlanders.

Verrijking van de gemeenschap

“Dit jaar mochten we maar liefst 61 nieuwe Nederlanders in ons dorp verwelkomen”, zegt burgemeester Nadine Stemerdink. “Zo’n ceremonie is altijd weer bijzonder. Aan de ene kant hebben ze allemaal hun eigen persoonlijke verhaal. Zo trouwde de een met een Nederlander, vluchtte de ander voor een oorlog en kwam weer een ander hiernaartoe voor een leuke nieuwe baan. Aan de andere kant maken ze allemaal diezelfde belangrijke keuze om Nederlander te worden. Nationale naturalisatiedag is dé gelegenheid om eens extra stil te staan bij de verrijking die dit onze gemeenschap brengt. Naast de ‘gewone’ naturalisatieceremonie doen we dat met een brief en een kleine attentie voor alle inwoners die dit jaar Nederlander zijn geworden.”

Over naturalisatiedag

Sinds 2008 viert heel Nederland op 15 december nationale naturalisatiedag, bedoeld om stil te staan bij het Nederlands staatsburgerschap. Die dag krijgt een aantal nieuwe Nederlanders het staatsburgerschap tijdens de naturalisatieceremonie. Bovendien gaat op alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid de vlag uit. De dag valt samen met Koninkrijksdag, de dag waarop koningin Juliana in de Ridderzaal in Den Haag het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ondertekende. Dat was in 1954. Tegenwoordig bestaat het Koninkrijk uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.