Kan de gemeente extra verkeersmaatregelen nemen?
Vaak wordt in klachten en meldingen verzocht om maatregelen te nemen zoals het plaatsen van drempels, paaltjes of een verkeersspiegel. De gemeente is terughoudend met het plaatsen van dit soort maatregelen. Uitgangspunten zijn de verkeerswetgeving en de richtlijnen voor wegontwerp. Dit heeft verschillende redenen:
- Maatregelen hebben vaak nadelige bijeffecten, zoals bijvoorbeeld voor voetgangers of voor hulpdiensten. Drempels kunnen leiden tot geluids- en trillingshinder bij omwonenden. Versmallingen kunnen gevaarlijk zijn voor fietsers vanwege de obstakels en het risico op klemrijden.
- Maatregelen hebben vaak net zoveel tegenstanders als voorstanders.
- Van veel maatregelen is bekend dat ze onvoldoende effect hebben.
- Veel klachten zijn een ervaring die onvoldoende wordt ondersteund door feiten en cijfers.
- Afleiding is een belangrijke oorzaak van verkeersonveiligheid. Ook te veel maatregelen zoals verkeersborden die een weggebruiker tegenkomt, kunnen voor afleiding zorgen. Daardoor kan ook de aandacht verslappen voor de echt belangrijke zaken, zoals een overstekende voetganger.
- De gemeente heeft een beperkt budget dat zij zo effectief mogelijk moet besteden, dus bij voorkeur aan maatregelen die zinvol of noodzakelijk zijn voor een zo groot mogelijk deel van de inwoners of van het verkeer.