Jeugdhulp, wat is het?
De gemeente moet jeugdhulp bieden aan jeugdigen en hun gezinnen die problemen hebben in het opgroeien en/of in de opvoeding. Voor het inzetten van specialistische jeugdhulp is een indicatie van de jeugdconsulent of een verwijzing van een huisarts (via de praktijkondersteuner jeugd), een gecertificeerde instelling, jeugdarts of medisch specialist nodig.
De meest ingezette vormen van specialistische jeugdhulp zijn Jeugd-ggz en Begeleiding. Jeugd-ggz is geestelijke gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar (en in bepaalde gevallen tot 23 jaar). Het gaat om kinderen die psychische problemen hebben waardoor ze zich minder goed kunnen ontwikkelen. Voorbeelden zijn somberheidsklachten, faalangst, ernstig piekeren, druk gedrag, concentratieproblemen, (kenmerken van) autisme, ADHD, verslaving.
Begeleiding is er voor kinderen tot 18 jaar die niet of onvoldoende met hun beperking of aandoening kunnen omgaan. Het doel is dat uw kind met individuele of groepsbegeleiding zoveel mogelijk zelfstandig wordt. De begeleiding kan zich ook richten op de andere gezinsleden. Of op het dagelijks reizen naar de dagbesteding. Begeleiding is vaak onderdeel van een pakket aan jeugdhulp.
Als u een verwijzing naar jeugdhulp heeft, kunt u informatie vinden over gecontracteerde jeugdhulp aanbieders, vormen van specialistische jeugdhulp en beschikbaarheid via de website van de Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland Jeugdhulpaanbieders - Holland Rijnland (serviceorganisatiezorghollandrijnland.nl). Via deze link vindt u ook een link naar de beschikbaarheidswijzer: Beschikbaarheidswijzer