Jeugdhulp, wat is het?

De gemeente moet jeugdhulp bieden aan jeugdigen en hun gezinnen die problemen hebben in het opgroeien en/of in de opvoeding. Voor het inzetten van specialistische jeugdhulp is een indicatie van de jeugdconsulent of een verwijzing van een huisarts (via de praktijkondersteuner jeugd), een gecertificeerde instelling, jeugdarts of medisch specialist nodig. 

De meest ingezette vormen van specialistische jeugdhulp zijn Jeugd-ggz en Begeleiding. Jeugd-ggz is geestelijke gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar (en in bepaalde gevallen tot 23 jaar). Het gaat om kinderen die psychische problemen hebben waardoor ze zich minder goed kunnen ontwikkelen. Voorbeelden zijn somberheidsklachten, faalangst, ernstig piekeren, druk gedrag, concentratieproblemen, (kenmerken van) autisme, ADHD, verslaving.

Begeleiding is er voor kinderen tot 18 jaar die niet of onvoldoende met hun beperking of aandoening kunnen omgaan. Het doel is dat uw kind met individuele of groepsbegeleiding zoveel mogelijk zelfstandig wordt. De begeleiding kan zich ook richten op de andere gezinsleden. Of op het dagelijks reizen naar de dagbesteding. Begeleiding is vaak onderdeel van een pakket aan jeugdhulp.

Als u een verwijzing naar jeugdhulp heeft, kunt u informatie vinden over gecontracteerde jeugdhulp aanbieders, vormen van specialistische jeugdhulp en beschikbaarheid via de website van de Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland Jeugdhulpaanbieders - Holland Rijnland (serviceorganisatiezorghollandrijnland.nl). Via deze link vindt u ook een link naar de beschikbaarheidswijzer: Beschikbaarheidswijzer

Hoe werkt het?

Als u een kind heeft dat hulp nodig heeft, dan meldt u dit via het meldingsformulier of neemt u telefonisch contact op met het toegangsteam van de gemeente. Zij zijn elke werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur telefonisch bereikbaar via 14071.

Het toegangsteam bekijkt samen met u wie u het beste kan helpen met uw hulpvraag. Na dit gesprek kunnen er drie uitkomsten zijn:

-      De consulent bespreekt met u dat uw hulpvraag wordt doorgezet naar het team van jeugdconsulenten omdat er een onderzoek volgens de jeugdwet naar specialistische zorg wenselijk is.

-      De consulent adviseert u naar andere voorzieningen binnen onze gemeente die u kunnen ondersteunen met uw hulpvraag.

-      De consulent constateert dat uw hulpvraag complex is of dat er niet direct duidelijk is welke hulp het beste aansluit op de hulpvraag. In dit geval neemt de consulent uw hulpvraag mee naar het aanmeldoverleg. Dit is een overleg waarbij verschillende organisaties bijeenkomen om met elkaar hulpvragen te bespreken en te bekijken wie de hulpvrager het beste kan helpen. De hulpvraag wordt in dit overleg altijd anoniem besproken. Wanneer er uit dit overleg een duidelijk advies is gekomen zal de consulent in het toegangsteam u telefonisch benaderen met dit advies.

Onderzoek naar gespecialiseerde hulp

Wanneer uw hulpvraag wordt doorgezet naar het team jeugdconsulenten voor verder onderzoek zal een jeugdconsulent met u een afspraak maken voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek zal de consulent uw hulpvraag in kaart brengen en onderzoeken of en welke hulp het beste passend is bij uw vraag.

Van dit gesprek ontvangt u een verslag. Hierin staat of u hulp kunt krijgen en zo ja, welke.

Wat moet ik doen?

U meldt bij de gemeente uw hulpvraag met betrekking tot opvoeden, opgroeien en/of psychische problemen bij uw kind via de het meldingsformulier op de website. Wanneer u dit formulier invult zullen wij binnen 2 werkdagen bellen om uw hulpvraag te bespreken en samen met u te bekijken wat er nodig is om uw hulpvraag op te lossen. U kunt ook elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met 14071. U kunt dan aangeven een hulpvraag te hebben en wordt u doorverbonden met een van onze toegangsconsulenten van het Sociaal Service Team.

Jeugdhulp, doe nu een melding  

Hoelang duurt het?

Algemene hulp kunt u meestal meteen krijgen. Als u een aanvraag voor jeugd-ggz gedaan hebt, dan ontvangt u zo snel mogelijk bericht of u de hulp krijgt. Dit duurt in principe nooit langer dan 8 weken.

Heeft deze informatie u geholpen?