Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En dat bespaart uiteindelijk veel geld. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning en bent u voorbereid op de overstap naar een aardgasvrije toekomst.

De meeste huizen zijn goed te isoleren zonder al te veel gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in uw muur gespoten en is ongeveer in een dag klaar. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Nieuwe HR++- ramen of triple-glas worden ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als u de kozijnen laat vervangen, gebeurt het meeste werk aan de buitenkant van het huis. Isoleren van een (schuin) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant. Dit betekent dat u de zolder moet opruimen en na afloop moet schoonmaken.

Toepassing van EPS-parels

Veel woningeigenaren kiezen bij het verduurzamen van hun woning voor het isoleren van de spouwmuren, vloeren en/of kruipruimten. Enerzijds leidt dat tot minder CO2-uitstoot en lager energieverbruik, wat een aardige besparing op de energierekening oplevert. Anderzijds is het belangrijk om op het milieu en beschermde diersoorten te letten.

Een dwergvleermuis wordt teruggezet in de natuur

EPS-parels zijn al tientallen jaren het meest toegepaste isolatiemateriaal in spouwmuren. EPS staat voor expanded polystyrene, beter bekend als piepschuim. EPS wordt toegepast in de vorm van losse bolletjes, ook wel parels genoemd. Vandaar de naam EPS-parels. Bij het vullen van spouwmuren worden de EPS-parels met een dun laagje vloeibare lijm in de spouw geblazen. Door de lijm kleven de parels aan elkaar en zakken ze niet in de spouw weg.

Voorkom schade aan het milieu

Let tijdens of na het vullen van de spouw wel op dat er geen EPS-parels op straat, in uw tuin of in het openbaar groen terechtkomen. Bij het verwijderen van het pistool uit de opening in de muur, of bij het vullen van de apparatuur waarmee de EPS-parels in de spouw of kruipruimte worden geblazen, wordt namelijk weleens geknoeid. Ook kunnen EPS-parels via open spouwconstructies naar de omgeving verdwijnen. Het nare hiervan is dat de EPS-parels niet afbreekbaar zijn en dus blijvend het milieu vervuilen. Vanzelfsprekend is dit ongewenst.

Mochten EPS-parels in de openbare ruimte terechtkomen, dan bent u als opdrachtgever van de werkzaamheden samen met het isolatiebedrijf verantwoordelijk voor het opruimen ervan. Spreekt u het isolatiebedrijf er daarom op aan dat gemorste EPS-parels grondig moeten worden opgeruimd, ook in uw tuin. U voorkomt daarmee blijvende milieuverontreiniging. Bovendien voorkomt u dat de gemeente of de omgevingsdienst handhavend moeten optreden.

Houd aandacht voor beschermde dieren

Naast het milieuprobleem van rondzwervend EPS, vraagt de gemeente ook uw aandacht voor de bescherming van vleermuizen, maar ook vogels zoals zwaluwen en mussen. Een quickscan door een deskundig ecoloog op de aanwezigheid van beschermde dieren is verplicht op grond van de Wet natuurbescherming (en per 1 januari 2024 op grond van de Omgevingswet).

Afhankelijk van de uitkomst van een quickscan kan nader onderzoek nodig zijn. In ieder geval moet de eigenaar van een bestaande woning voldoen aan de wettelijke zorgplicht en draagt die de verantwoordelijkheid om er bij het isoleren van de spouwmuur zeker van te zijn dat er geen vleermuizen in de spouwmuur aanwezig zijn. Als vleermuizen in de spouwmuur slapen, worden zij als het ware ingepakt in de verlijmde isolatiekorrels, met de dood tot gevolg.

Bij isolatiewerkzaamheden is ook gedegen onderzoek nodig naar eventuele aanwezigheid van broedende zwaluwen, mussen of andere vogels in of nabij het gebied waar de isolatiewerkzaamheden of bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Dit zijn ook wettelijk beschermde dieren, waarvan de nesten het hele jaar door een beschermde status hebben.

Meer weten?

Vinden werkzaamheden plaats aan of nabij uw woning? En wilt u weten wat u moet doen met beschermde dieren? Bekijk de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid: Hoe om te gaan met beschermde dier- en plantensoorten bij werkzaamheden?

Meten is weten

Uw huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Als uw huis is ingepakt met een dikke laag isolatiemateriaal houdt u de warmte beter vast. Weet u niet precies wat er aan isolatie in uw dak, buitenmuur, vloer en ramen aanwezig is? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Met de praktische uitleg, een aansteker en meetlint, ontdekt u het zelf.

Advies op maat

Op Regionaal Energieloket kunt u een online maatwerkadvies opvragen. Vul de woningplanner in en krijg inzicht in welke maatregelen u in uw specifieke situatie het beste kunt nemen. Verder kunt bij het Regionaal Energieloket terecht met al uw vragen over isolatiemogelijkheden, subsidies, bedrijven en het aanvragen van offerte.

Hoe betaalt u het?

Er bestaan verschillende subsidies en regelingen die u helpen om uw plannenwaar te maken. De energiesubsidiewijzer biedt inzicht in voor welke subsidies en regelingen u in aanmerking komt.