Voorschoten is een groen dorp met parken, waterpartijen, natuurgebieden en groenvoorzieningen in de wijken. Deze verschillende soorten groen dragen bij aan de leefbaarheid voor mens en dier. Zo is een omgeving met veel verschillende plant- en diersoorten minder vatbaar voor extremen zoals hevige regen of plaagdieren. Zo’n soortenrijke omgeving noemen we ook wel: een biodiverse omgeving. Voldoende biodiversiteit is ook goed voor andere zaken zoals schone schone lucht of een gezonde bodem om mens en dier te voorzien in voedsel. Om deze en meer redenen ziet Gemeente Voorschoten het als een belangrijke taak om biodiversiteit te versterken en te zorgen voor voldoende groen in het dorp en de omgeving. 

Wist u dat... 

… huizen in een groene wijk over het algemeen meer geld waard zijn dan huizen in een wijk zonder groen? 

… meer groen ervoor zorgt dat u in de zomer minder last heeft van hitte? Dit komt doordat groen zorgt voor verdamping en daardoor voor verkoeling. Ook kan groen zorgen voor isolatie (bijvoorbeeld tegen een muur) en voor verkoeling door schaduw. 

… meer groen ervoor zorgt dat wateroverlast bij langdurige of hevige regenbuien beperkt wordt? Door tegels te vervangen door groen zorgt u ervoor dat het water makkelijker de aarde in kan stromen. Dit voorkomt dat straten blank komen te staan. Het beperken van overlast door weersomstandigheden noemen we ook wel klimaatadaptatie.  

Hieronder vindt u meer informatie over het groen in Voorschoten, ingedeeld in verschillende categorieën: 

Wat kunt u zelf doen voor het groen?

Als inwoner kunt u helpen de woonomgeving veerkrachtig te maken. Denk hierbij aan: het kiezen van bij-vriendelijke beplanting of het adopteren van groen. 

Wilt u meer weten over biodiverse en klimaatadaptieve maatregelen die u rondom uw huis kun treffen? Kijk dan op onze Steenbreek pagina.

Bent u geïnteresseerd in adoptiegroen, het adopteren van een boomspiegel of het aanleggen van een geveltuin in de openbare ruimte? Kijk dan op onze pagina Meedoen met groen.

Groenstructuurvisie

Voorschoten hecht grote waarde aan de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente heeft daarom in 2009 een Groenstructuurvisie opgesteld, waarin onder meer de plannen staan voor de ontwikkeling, het behoud en het beheer van het groen. 

Vervolgens heeft een herijking op twee onderwerpen plaatsgevonden: de projectgebieden en snippergroen. Wat geleid heeft tot het stuk Evaluatie van de Groenstructuurvisie. Deze is medio 2013 door de raad vastgesteld. In de Evaluatie zijn kaders neergelegd waarbinnen ruimtelijke ontwikkelingen in enkele projectgebieden kunnen plaatsvinden. Ook is het beleid voor verkoop groenstrookjes geactualiseerd. De Evaluatie Groenstructuurvisie is een aanvulling op de Groenstructuurvisie. 

Bebouwde kom 

De Groenstructuurvisie richt zich voornamelijk op de bebouwde kom van Voorschoten. Voor Voorschoten met haar landgoederen, groene zomen, parken, groene lijnen, groenzones en het groen in de wijken biedt de visie een belangrijk kader. Voor het buitengebied ligt het beleid vast in de Structuurvisie Voorschoten.

Vier functies 

In hoofdlijnen heeft de Groenstructuurvisie 4 functies: 

  • Bepaling van de gewenste kwaliteit van het groen en de daarmee samenhangende structuren en routes op gemeentelijk niveau en op wijkniveau; 
  • Behoud en ontwikkeling van een duurzame groenstructuur en waterstructuur die aansluit op de cultuurhistorische, landschappelijke en architectonische waarden; 
  • Doen van voorstellen en geven van richtlijnen voor de verbetering van de inrichting van het openbaar groen in parken, groenzones en woonomgeving; 
  • Bieden van een beleidskader voor spelen in het groen en de verkoop van groen aan particulieren. 
Bomen

Bent u benieuwd welke soorten bomen in de gemeente Voorschoten staan? U kunt deze informatie vinden op de website van Open data van de Overheid.

Beschermwaardige bomen 

Onderdeel van de Groenstructuurvisie is het opstellen van een lijst Beschermwaardige bomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 december 2011 de lijst Beschermwaardige bomen vaststelt. Voor de bomen en boomgroepen die in de lijst zijn opgenomen, blijft de kapvergunning gehandhaafd. Voor het overige groen in de bebouwde kom van Voorschoten vervalt de kapvergunningplicht. De lijst met beschermwaardige bomen en de toevoeging kunt u downloaden. 

Verkoop groenstrookjes

Voor meer informatie over de verkoop van groenstrookjes kijkt u op de pagina Verkoop snippergroen

Wilt u graag een stuk groen onderhouden, maar hoeft u hier geen eigenaar van te worden? Ook dat kan! U kunt ervoor kiezen om een boomspiegel of adoptiegroen te adopteren. Ook kunt u aan uw gevel een geveltuin aanleggen. Voor meer informatie kijkt u op onze pagina Meedoen met Groen.  

Natuurvriendelijke onderhoud

Om planten en dieren meer kans te geven, onderhoudt de gemeente gazons, bermen en oevers op een natuurvriendelijke manier. Dit betekent onder meer dat ze minder vaak gemaaid worden zodat de kruiden tot bloei kunnen komen. Dat geldt natuurlijk alleen voor de plekken waar dat kan en bijvoorbeeld niet voor speelveldjes. Het resultaat is openbaar groen met meer wilde bloemen, vlinders, libellen, kikkers en vogels. 

Vragen of klachten over het groen?

Als u vragen of klachten heeft over het groen in Voorschoten, of meer informatie wenst, kunt u contact opnemen via telefoonnummer 14 071 of mailen naar groen@voorschoten.nl

Gaat het om overhangend groen? Of wilt u weten hoe ver uw groen mag uitsteken uit uw tuin? Bekijk dan de pagina overhangend groen