Gemeentehuis Voorschoten kleurt oranje
Het gemeentebestuur van Voorschoten is medestander in de strijd tegen geweld op vrouwen, meisjes en ook mannen. Daarom sluit het zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Maandag 25 november kleurt het gemeentehuis oranje en wappert de campagnevlag. De dagen daarna wordt die uitgestoken bij de Buitendienst. Ook via de digitale informatieborden roept de gemeente inwoners op om het geweld te stoppen.
Bijna de helft van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in diens leven te maken met geweld. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking. Maar het kan ook gaan om cybergeweld. Burgemeester Nadine Stemerdink: “Geweld in onze samenleving tegen vrouwen, meisjes en ook mannen gaat ons allemaal aan. Daarom is het goed en noodzakelijk dat we met elkaar stilstaan bij Orange the World.”
Veilig, overal en altijd
In 2024 is het thema van de campagne ‘Veilig, overal en altijd’. De campagne is gericht op de bewustwording dat geweld tegen vrouwen en meisjes op allerlei plekken in de samenleving voorkomt, zoals op het werk, bij de sportclub, in het uitgaansleven, bij festivals, in het onderwijs, bij studentenverenigingen en achter de voordeur. En dat iedereen iets kan doen om dit geweld te voorkomen of te stoppen.
Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis via 0800-2000
Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of wie dan ook is onacceptabel, altijd. Praat erover met iemand die u vertrouwt. Meld het om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis via 0800-2000. In noodgevallen belt u altijd 112. Is het in uw situatie lastig om te bellen? Dan kunt u terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen. Dan komt er altijd actie voor hulp.
Medestander
Iedereen kan medestander zijn in de strijd tegen geweld op meisjes, vrouwen en ook mannen. Je kunt bijvoorbeeld als actief omstander helpen geweld of intimidatie te voorkomen, je kunt anderen aanspreken op grensoverschrijdend gedrag en je kunt helpen het taboe te doorbreken door erover te praten. Als familielid, vriend of buur kan je een mogelijk slachtoffer vragen waaraan die behoefte heeft. Iemand kan dat zelf het beste aangeven. Soms kan hulp met de alledaagse dingen fijn zijn. Bijvoorbeeld in de zorg voor de kinderen, het doen van boodschappen of het huishouden. Een combinatie van emotionele en praktische ondersteuning kan als heel waardevol worden ervaren.
Aanjagers
Orange the World is een jaarlijks terugkerende campagne van UN Women. De campagne wordt in Nederland gecoördineerd door UN Women Nederland, in samenwerking met de Unie van Soroptimistclubs, Zonta Nederland, Inner Wheel, VVAO, YWCA, Veilig Thuis, Plan International en Vrouwen van Nu.