Om de geboorte van uw kind te vieren krijgt u van ons een boom cadeau. Deze boom kunt u planten in uw tuin, op uw balkon zetten of in uw huis plaatsen. Het is niet toegestaan de boom in de openbare ruimte te planten. Een boom is een leuke manier om de geboorte van uw kind te vieren. Door deze geboorteboom in uw tuin te planten helpt u de natuur in Voorschoten en houdt u uw leefomgeving koel tijdens hete zomerdagen. 

Twee keer per jaar deelt de gemeente babybomen uit, in maart en september. De reden hiervan is dat dit gunstige momenten zijn voor het planten van een boom. Na de geboorte van uw kind ontvangt u van ons een brief met daarin uw unieke boom-afhaalnummer. Dit nummer heeft u nodig om u aan te melden voor een babyboom. De eerste uitgifte is in maart 2025.

Aanmelden

Het aanmelden voor de babyboom en het doorgeven van de babyboom doet u door te mailen naar babyboom@voorschoten.nl met daarin de volgende informatie:

  • Het boom-afhaalnummer dat vermeld staat op uw brief
  • De boom van uw keuze
  • Uw e-mailadres.

Babyboom uitkiezen

Hieronder staan de zes bomen waar u uit kunt kiezen.

Ruwe berk - Betula pendula

De ruwe berk kan 15 tot 30 meter hoog worden en groeit snel in vergelijking met andere bomen. De boomkroon is ovaal/langwerpig en half-open. In april groeien er geelgroene katjes (zachte langwerpige ‘bloemen’) aan. In de herfst worden de bladeren geel. De stam is wit en bladert af waardoor er ook delen zwartgroen zijn. De boom dient voor vlinders als voedselbron. 

Ophogingen, bodemverdichting en wisselende waterstanden hebben een slechte invloed op de gezondheid van de ruwe werk. De Ruwe berk houdt van een droge grond.

De boom die u krijgt is 80 – 125 cm hoog.

Boomhazelaar - Corylus colurna

De boomhazelaar, ook wel Turkse hazelaar, wordt ongeveer 20 meter hoog. Deze boom heeft een gemiddelde groeisnelheid. De boomkroon is breed eirond tot kegelvormig en half-open. Een volwassen boom kan dus goed voor schaduw zorgen. In februari/maart groeien er geelbruine katjes aan een mannelijke boomhazelaar. Bij een vrouwelijke boomhazelaar zijn de kleine rode bloempjes onopvallend. Ook kan de Turkse hazelaar in de herfst eetbare noten geven. De stam van de boom heeft grijs en kurkachtig schors. De boom dient voor bijen als voedselbron. 

De Corylus colurna is een sterke en weinig ziektegevoelige boom die goed groeit in een losse bodem en weinig vocht vraagt.     

De boom die u krijgt is 80 – 125 cm hoog.

Zomereik - Quercus robur

De zomereik wordt 25 tot 30 meter hoog en heeft een gemiddelde groeisnelheid. De boomkroon is rond en half-open. Aan een mannelijke zomereik groeien in mei groengele katjes van 2-4 cm lang. In de herfst groeien er eikels aan de boom. Het schors van de boom is donkergrijs. In de herfst kleuren de bladeren geel/oranje/roodachtig. Voor vlinders en vogels is deze boom een voedselbron. 

De Quercus robur kan op natte grond staan en is bestand tegen korte overstromingen. 

De boom die u krijgt is 80 – 125 cm hoog.

Gewone els - Alnus glutinosa

De gewone els, ook wel zwarte els, kan 10 tot 20 meter hoog worden en groeit snel in vergelijking met andere bomen. De boomkroon is kegelvormig tot ovaal en half-open. In maart/april groeien er bruingele katjes aan de mannelijke zwarte els, de vrouwelijke katjes zijn ovaal en onopvallend. Vanaf september zitten er eivormige elzenproppen aan de boom die decoratief gebruikt kunnen worden. Het schors van de boom is grijs en gegroefd. In de winter kleuren de bladeren van de boom geel en bruin. 

De gewone els kan goed groeien op natte grond en is bestand tegen overstromingen.  

De boom die u krijgt is 80 – 125 cm hoog.

Eénstijlige meidoorn - Crataegus monogyna

De eénstijlige meidoorn wordt 6-8 meter hoog. Deze boom/struik heeft een gemiddelde groeisnelheid. De boomkroon is rond/bolvormig en half-open. De takken groeien onregelmatig en er zijn doorns en het schors is bruin/grijs. In de herfst kleurt de boom geel en in mei bloeien er witte bloemen, geurende bloemen en in augustus/september komen er rode bessen aan. De eénstijlige meidoorn dient als voedselbron voor vlinders, bijen en vogels als lijsters, merels en mezen. 

Deze meidoorn houdt van voedselarme, lemige of zandgrond. Deze boom/struik kan goed tegen droge perioden. Wel hebben jonge planten water nodig wanneer het langer droog is zodat ze goed kunnen wortelen. 

De boom die u krijgt is 80 – 125 cm hoog.

Laurierkers - Laurus nobilis

De Laurier kan 6 – 12 meter hoog worden. Deze boom heeft een gemiddelde groeisnelheid. De boomkroon is kegelvormig en dicht. De stam van de boom heeft bruin schors. In de winter blijft deze boom groen en in maart/april komen er groengele bloemen aan. De plant kan in de keuken als kruid voor stoofpotten en soepen worden toegepast. In het najaar zullen er zwart/blauwe bessen aan de laurier groeien, deze zijn niet eetbaar. Wanneer u de boom voldoende snoeit kunt u hem klein houden en is hij geschikt voor op uw balkon of als binnenboom.

De laurier boom houdt van een goed doorlatende en droge zandgrond, liefst humusrijk.

De boom die u krijgt is 30 – 40 cm hoog.

Meer informatie

Ongeveer een week voorafgaande aan de dag waarop u uw boom kunt ophalen sturen wij u een e-mail ter herinnering. Wanneer u niet in staat bent om de boom op de afhaal-dag zelf te komen halen kunt u dit laten doen door iemand anders.

Boom planten

Waar moet ik op letten voordat ik een boom plant? 

Bij het planten van de geboorteboom is het van belang dat u uw boom minimaal 2 meter van de erfgrens af zet. Ook is het handig om te kijken naar de volwassen boomkroongrootte en te bedenken of deze boom op lange termijn in uw tuin past. Ook moet er op worden gelet dat het juiste type aarde wordt gekozen en dat de boom past bij de standplaats die u ervoor in gedachten had. Heeft u bijvoorbeeld een boom die niet van natte grond houdt, zet deze dan niet in een tuin die vaak drassig is.

Waar moet ik op letten bij het planten van een boom?

Voor alle bomen geldt dat u deze het best kunt planten in maart/april of oktober/november. Bij het planten moet erop worden gelet dat het gat waar u de plant in zet minimaal anderhalf keer zo breed is als de wortels. De diepte van het plantgat is ongeveer de hoogte van de wortels, maar net iets minder.

De bodem van het plantgat maakt u los, en zo nodig ook de wanden. Zo kunnen de wortels van uw babyboom beter groeien. U kunt het plantgat rondom de wortels vullen met tuinaarde. Zorg ervoor dat de stam in zijn geheel boven de grond blijft uitsteken na het planten.

Waar moet ik op letten na het planten van de babyboom?

Na het planten heeft u babyboom minimaal de eerste twee jaar extra water nodig. Om ervoor te zorgen dat het water goed in de wortels zakt kunt u een gietrand van aarde of kunststof gebruiken. De diameter van de gietrand moet gelijk zijn aan die van de plek waar de wortels liggen. Bij droog weer moet wekelijks de vochtigheid van de grond naast de wortels gecheckt worden. Wanneer de grond niet voldoende vochtig is om aan de waterbehoefte van de boom te voldoen is het handig om de boom ineen keer veel water te geven, in plaats van steeds een beetje. Wortels van nieuw-geplante bomen kunnen het best het hele groeiseizoen vochtig blijven, maar niet erg nat. Bij te veel water kan een boom doodgaan door te weinig zuurstof of het rotten van de wortels. 

En boom die net geplant is kan scheef waaien. Om dit te voorkomen kan de boom worden vast gezet tussen twee palen. Wanneer de boom groot genoeg is kunt u vlak naast de wortels 2 of 3 gaten in de grond boren. Vervolgens moeten de boompalen stevig in de grond geslagen worden. Vanuit iedere paal kan er vervolgens een boomband om de stam gelegd worden. De boombanden moeten niet los zitten en er mag ook geen spanning op staan. De boombanden moeten worden vastgespijkerd aan de boompaal. Na 3 jaar zijn de bomen voldoende vastgezet om zonder steun verder te kunnen groeien.