Achternaam kind kiezen
In de meeste gevallen kiest u bij de geboorte van het eerste kind de geslachtsnaam die het krijgt. Dit hangt af van de persoonlijke situatie. Over het algemeen is het zo dat dezelfde kinderen van de dezelfde ouders, dezelfde geslachtsnaam krijgen. Dit hangt af van de persoonlijke situatie. De geslachtsnaam van kinderen wordt vastgelegd in de geboorteakte. Wilt u meer informatie: Aangifte geboorte en naamskeuze kind | Rijksoverheid.nl
2 achternamen
Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.
Overgangsregeling
Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar.
Buitenlandse nationaliteit
- Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de achternaamkeuze.
- Heeft uw kind meer buitenlandse nationaliteiten?
Dan mag u kiezen welke buitenlandse regels de achternaamkeuze bepalen.
Neem voor meer informatie over de keuzemogelijkheden contact op met de overheid van de nationaliteit(en) van uw kind. Elk land heeft zijn eigen regels over de keuze van een achternaam. Nederland erkent deze regels meestal wel.
Hoe werkt het?
Als u geen achternaam kiest of die niet op tijd bij de gemeente vastlegt, bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Bekijk hieronder welke situatie voor u geldt.
Man en vrouw, getrouwd of geregistreerd partnerschap
Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt, moet u dat voor of tijdens de geboorteaangifte samen laten vastleggen bij de gemeente.
Twee vrouwen, getrouwd of geregistreerd partnerschap
Als de moeder zwanger is van een onbekende donor, kan op twee manieren de vrouw die met de moeder is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft, de andere juridische ouder worden;
- erken het kind uiterlijk bij de geboorteaangifte.
- overleg een donorverklaring Ouderschapsverklaring aanvragen | Donorgegevens .
Als de moeder zwanger is van een bekende donor, kan de vrouw die met de moeder is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft, de andere juridische ouder worden door erkenning. Let op, tot nu toe is het niet mogelijk dat een kind meer dan 2 juridische ouders heeft. Ook bij een gezin van twee vrouwen die niet zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebben, bestaat de mogelijkheid om een kind te erkennen. Er zijn meer mogelijkheden om juridisch ouder te worden maar die zijn veelomvattender dan de hierbij beschreven mogelijkheden. Het kiezen van een geslachtsnaam voor uw kind kan verschillen per situatie. Ook is de nationaliteit van de moeder en haar vrouw bepalend hiervoor. Houdt u er rekening mee dat elk land zijn eigen regels heeft hiervoor. Wilt u meer weten, neem dan contact op met de gemeente.
Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners
Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt, moet de vader of de duomoeder uw kind erkennen. Bij de erkenning kiest u dan samen de achternaam.
Gezin van twee mannen
Op het moment van de geboorte van een kind, is er altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kunt u de achternaam van uw 1e kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen van u en uw partner samen krijgen dezelfde achternaam.
Wat moet ik doen?
U en uw partner gaan samen naar de gemeente om de achternaam van uw kind vast te laten leggen.
Let op! Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. U kunt daarom het beste al vóór de geboorte samen naar de gemeente gaan.
Wat heb ik nodig?
- geldig identiteitsbewijs van uzelf
- geldig identiteitsbewijs van uw partner
Hoelang duurt het?
De gemeente legt de achternaam van uw kind direct vast.