De gemeente Voorschoten vindt het belangrijk dat er voor iedere doelgroep passende woningen zijn. We zijn ook erg benieuwd naar de wensen en ideeën van onze inwoners. Daarom maakten we in april 2023 een enquête om input op te halen voor de Woonvisie 2023. Ruim 300 inwoners hebben de vragen beantwoord en op die wijze meegedacht.

Met de uitkomsten van de enquête ronden we de participatiefase af. We werken nu aan een raadsvoorstel, waarin we de kaders voor de Woonvisie Voorschoten 2023 nader uitwerken.

Deelnemers enquête

Wethouder Hans van der Elst: “Om te beginnen vind ik het leuk om te lezen dat inwoners heel positief zijn over hun eigen woning. Die krijgt over het algemeen een dikke voldoende. Verder ben ik heel blij dat zoveel inwoners de enquête hebben ingevuld. Hun input is zo waardevol! Het is ook goed om te zien dat inwoners van verschillende leeftijden, en vanuit alle wijken uit Voorschoten, hebben meegedaan: de jongste was 20 jaar en de oudste 91 jaar. De jongeren waren weliswaar ondervertegenwoordigd, maar ik vind het opvallend en positief dat vooral ouderen pleiten voor meer woningen voor jongeren.”

Wat moeten we bouwen?

De deelnemende inwoners geven aan dat er behoefte is aan appartementen en eengezinswoningen in vrijwel elke prijsklasse. Meer dan de helft van hen vindt dat die nieuwe woningen buiten de bebouwde kom moeten komen. Vooral de Papenwegse Polder wordt gezien als mogelijkheid om te gaan bebouwen. Slechts een enkeling vindt het wenselijk om woningen toe te voegen in de categorie ‘duur’. Voor hoogbouw zien we bijna een gelijke verdeling in de vraag of Voorschoten hogere flats moet bouwen. De inwoners die positief reageren noemen met name de Vlietwijk, langs de Vliet, langs het spoor en richting Leiden als potentiële locaties voor hoogbouw.

Jongeren, starters en senioren

“Het overgrote deel van de inwoners die de enquête invulden heeft oog voor de behoeften van jongeren én ouderen”, zegt wethouder Van der Elst. “De meesten lieten weten dat er vooral gebouwd moet gaan worden voor starters, jongeren tot 23 jaar en ouderen boven de 75 jaar. In de toelichtingen zien we dan ook regelmatig kritiek op de duurdere woningen die de laatste jaren zijn gebouwd, en die voor velen niet betaalbaar zijn.”

De meeste deelnemers laten weten dat doorstroming voor senioren moet worden meegenomen in de nieuwe Woonvisie. Een ander belangrijk onderwerp is het voorrang verlenen aan jongeren en starters in het dorp, die hier graag willen blijven wonen. Verder van belang is de balans op de woningmarkt, maar wel met aandacht voor behoud van het dorpse en groene karakter van het dorp. Klimaatadaptatie en duurzaamheid zijn daarbij belangrijk.

Flexwoningen

In de enquête wordt ook het bouwen van flexwoningen als eventueel antwoord op het woningtekort aangekaart. Ongeveer een derde van de deelnemende inwoners geeft aan geen bezwaar te hebben tegen de bouw van flexwoningen. Als meest logische doelgroepen zien zij statushouders, starters en personen die uitstromen uit een instelling en gaan integreren in de maatschappij. Toch is ook duidelijk, dat veel deelnemers het liefst een definitieve woonvorm gebouwd zien worden. Voor het huisvesten van asielzoekers laten deelnemers weten dat naast flexwoningen ook leegstaande kantoorpanden uitkomst kunnen bieden.

Bent u geïnteresseerd in de Woonvisie 2023 en het aankomende raadsvoorstel? Kijk op www.voorschoten.nl/woonvisie-2023, of meld u aan voor updates via wonen@voorschoten.nl.